Позитивни новини за планетата Земя
/
/
Позитивни новини за планетата Земя

Позитивни новини за планетата Земя

Последните 100 дни бяха глътка свеж въздух за планетата и позволиха на дивата природа да си почине от активната човешка дейност. Само за няколко седмици усетихме положителното въздействие, което бихме имали върху природата, ако намалим употребата на горива, ограничим прекомерния въздушен и наземен транспорт и контролираме масовия туризъм на ключови природни забележителности.

Намаляване на замърсяването на въздуха

След като Китай въведе извънредни мерки вследствие на коронавируса, стотици фабрики затвориха производството си, въздушният и наземният транспорт в страната рязко намаля и това веднага започна да се отразява на качеството на въздуха. Според National Geographic въглеродните емисии в Китай за периода февруари – март са намалели с 18% или с 250 милиона тона. Малко по-късно Европа също понесе последствията от вируса, като авиотранспортът се оказа един от най-засегнатите. Според Flight Radar полетите над стария континент са с 2 400 по-малко на ден. Изчислява се, че въглеродните емисиите в Европа ще намалеят с 400 милиона тона през следващите месеци, което се равнява на 9% от тези, очаквани за цялата 2020 г. в региона.

Междувременно в Делхи, най-замърсеният мегаполис в света, нивото на вредни частици във въздуха намаля с 60% само за първите 3 седмици от извънредното положение, въведено в цяла Индия. За първи път от години жителите на града се наслаждават на синьото небе над тях.

Дивата природа се завръща

Снимка: Paulista City Hall

Плажове в Бразилия се напълниха с морски костенурки. Тази година на плажа в град Паулиста общо 87 зелени морски костенурки и 207 ястребови костенурки се излюпиха, а след това, необезпокоявани от туристи, успешно достигнаха до вълните на океана. Междувременно властите в тайландската провинция Пханг Нга, където се намират най-известните плажове в страната, също отчитат рекорден брой на гнезда на кожести костенурки за последните 20 години.

Тези застрашени от изчезване животни са най-уязвими именно в първите моменти от живота си. Безлюдните плажове тази година обаче им предоставиха пространството и сигурността, от която се нуждаят, за да могат да направят своите първи стъпки към океана.

Очаква се пандемията да има допълнителен положителен ефект върху животните в страните с извънредни мерки заради намаления трафик на коли и камиони. Според The Guardian само във Великобритания на пътя загиват 100 000 таралежа, 30 000 елена, 100 000 лисици и 50 000 язовеца всяка година. 

Други диви животни пък навлизат все по-навътре в градовете – койоти в Сан Франциско, елени на километри от Белия дом, пауни в Бангор. Това са само част от любопитните животни, забелязани от гражданите по цял свят.

Дали пандемията ще има траен положителен ефект за дивата природа на планетата зависи единствено от нас. Последните седмици ни научиха, че малки промени в навиците и ежедневието ни могат да имат многобройни положителни ефекти върху околната среда. От всеки от нас зависи как ще приложи наученото, след като животът ни се върне към старото „нормално“.

 

 

Сподели тази статия

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете търсена ключова дума и натиснете Enter

Количка

Нямате артикули в количката.