Пътувай от дивана си
/
/
Пътувай от дивана си

Пътувай от дивана си

Животът в изолация или карантина може да има и добри страни, дори и за пътешествениците. Въпреки че физически сте приковани за дивана, за вашите мисли и въображение международните граници и забрани не съществуват. Сега може да пътувате без паспорт и с 0 въглеродни емисии от дивана си, и то до уникални места, благодарение на съвременните технологии. От онлайн обиколки на музеи през природни паркове чак до Международната космическа станция – всичко зависи от вас и бързия ви интернет.

Настанете се удобно, защото ви предлагаме селекция от природни забележителности на няколко континента, които може да посетите в един ден.

Първа спирка: Международната космическа станция

Това е място, където пътуването и самоизолацията вървят ръка за ръка. Това е място, което помага да погледнете на всяка криза или световен проблем отвисоко и да си припомните красотата на нашата синя планета, която повече отвсякога се нуждае от нашата грижа.

Разгледайте всяко кътче от Международната космическа станция в Google Earth. Може да използвате и VR очила за по-реалистично преживяване.

Втора спирка: Антарктида

Континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Едно трудно достъпно за обикновения пътешественик кътче, което е запазило своята девствена природа и едновременно с това е най-застрашено от човешката дейност заради глобалното затопляне и климатичните промени.

Google Earth ви позволява да посетите Антарктида, без да застрашавате околната среда на континента. Разходете се из нейните бели пейзажи и открийте къщата на изследователите, които обитават това изолирано място.

Трета спирка: Национален парк “Йелоустоун”

“Йелоустоун” в САЩ е първата в света защитена природна територия, обявена за национален парк през 1872 г. Най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан, над 300 гейзера, сред които най-големият е Стиймбоут, и множеството горещи извори. Той впечатлява и с богатството на флора и фауна, както и на бактерии и микроорганизми, които обитават гейзерите и живеят в екстремни условия.

Паркът “Йелоустоун” е символ на крехкото природно равновесие. След масовото изтребване на сиви вълци в парка в края на 19 и началото на 20 век, популацията на този вид в региона напълно изчезва. Това води до прекомерното разпространение на елени, които от своя страна за 70 години почти цялостно унищожават растителността в природния парк. През 1995-1996 г. започва изкуствено заселване на територията с вълци, пренесени от Канада. Само за 6 години голите долини се превръщат в гори, появяват се нови видове птици и се увеличава броят на бобрите, видрите, влечугите и рибите.

Днес може да посетите природния парк онлайн и да разгледате неговата уникална природа.

Четвърта спирка: Салар де Уюни

Салар де Уюни в Боливия е най-обширното солено безотточно езеро в света, разпростиращо се на над 10 000 квадратни километра на 3 656 метра надморска височина. През лятото езерото се пълни с дъждовна вода, като повърхността му се превръща в гладко огледало, отразяващо перфектно светлината и околната природа. През зимата водата пресъхва и на повърхността се утаява сол, която на места достига дебелина до 6 метра. Тази сол е богата на минерали, а според учени в нея дори се съхранява между 50% и 70% от запасите с литий на нашата планета.

Разходете се из белите полета на Боливия и се насладете на гледките.

Последна спирка: Национален парк “Пирин”

У дома винаги е най-хубаво. Особено след дълго и далечно пътешествие. Затова завършваме днешната обиколка в България. Национален парк “Пирин” е един от двата български природни обекта, защитени от ЮНЕСКО. И има защо.

Местността е изключително богата на растителни видове – могат да се срещнат 1300 вида висши растения, над 300 вида мъхове и водорасли, както и 18 вида ендемити и защитени растения, сред които бялата мура и еделвайса.  Изключително богат е и животинският свят в парка. Обитават го 160 вида птици или над 40% от всички видове, които се срещат в България. Над 2000 са безгръбначните видове, сред които 15 са включени в международните списъци за застрашаване от изчезване. От бозайниците интерес представляват кафявата мечка и дивата коза.

Ако планината ви липсва, може да се разходите из някой от множеството маршрути на Пирин сега.

***

Светът ограничи пътуванията и затвори границите, но не може да ограничи мечтите ни да пътуваме. Знаем, че много от вас, които четат това сега са нетърпеливи да тръгнат на път скоро. Дотогава не спирайте да пътешествате, макар и виртуално, макар и в мечтите си. Сега е моментът да набележите накъде ще поемете, след като всичко това отмине. А междувременно може да посетите www.greenvibe.bg, където да се вдъхновите да направите първата стъпка от следващото ви пътешествие с грижа за природата.

Bon Voyage!

 

Сподели тази статия

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете търсена ключова дума и натиснете Enter

Количка

Нямате артикули в количката.