Да пътуваме с грижа за природата или как пандемията промени нагласите на пътешествениците
/
/
Да пътуваме с грижа за природата или как пандемията промени нагласите на пътешествениците

Да пътуваме с грижа за природата или как пандемията промени нагласите на пътешествениците

Без съмнение пандемията повлия доста негативно върху икономиката и обществата по света. И все пак, ако може да има нещо позитивно, то това е положителното въздействие върху природата и нагласите на хората, що се отнася до начина, по който пътуват. Ограниченията, наложени заради пандемията, намалената употреба на горива и транспорт, допринесоха за по-ниски емисии на парникови газове и по-чист въздух. Освен това все повече хора започват да се замислят за въздействието си върху околната среда и за начина, по който искат да пътуват в бъдеще.

През 2021 леко по леко започнахме отново да пътуваме и откриваме света. На фона на това плавно завръщане към нормалността, Booking.com представи интересно проучване, направено сред 29 000 пътешественици от 30 държави. Оказва се, че все повече хора искат да пътуват по по-устойчив начин и с грижа за природата и местните общности. Близо две трети от хората (61%) споделят, че в резултат на пандемията имат намерението да пътуват по по-устойчив начин. 63% от пътешествениците заявяват, че ще избягват пренатоварените туристически дестинации, а 51% ще планират следващото си пътешествие извън натоварения пиков сезон.

На път, но без пластмасови продукти за еднократна употреба

В стремежа си да намалят отпадъците и употребата на продукти за еднократна употреба по време на пътуванията си, хората все по ясно осъзнават своя принос към опазване на околната среда и местните общности. 84% от пътешествениците заявяват, че имат намерението да намалят отпадъците през следващите си пътувания. В световен мащаб делът на хората с такова намерение е най-висок в „съседът“ Хърватия 91% (за съжаление България не е включена в проучването). Използване на по-щадящ природата транспорт (73%), както и намаляване на консумацията на енергия (83%) са също част от приоритетите на пътешествениците. 84% смятат, че опознаването на нови култури и опазването на културното наследство също е изключително важно.

За щастие това не са само добри намерения. Пътешествениците разкриват, че докато са били на почивка през последните 12 месеца, са изключвали консуматори на електроенергия в квартирата си, когато са били навън. 43% са използвали собствена бутилка с вода за многократна употреба, вместо да купуват бутилирана вода, докато пътуват. Почти половинада от участниците в проучването (49%) признават, че заради пандемията са направили положителни промени в начина си на живот – започнали са да рециклират (49%) и намаляването на разхищаването на храна (42%).

Всичко е в нашите ръце

Намеренията на хората да пътуват по по-устойчив начин показват, че са готови да поемат лична отговорност. Голям е делът на пътешествениците (72%), които вярват, че трябва да действаме сега, за да успеем да опазим природата за бъдещите поколения. Това може само да ни радва, но и да ни мотивира да направим избор в полза на бъдещите поколения и самите себе си.

Може да ни се струва, че с избягването на продукти от пластмаса за еднократна употреба приносът ни не е кой знае колко голям, но ефектът ще се увеличава с броя на хората, които предприемат подобни малки стъпки. Ние в Green Vibe вярваме, че пътешествениците имат силата и потенциала да направят света по-добър. Затова и мисията на Green Vibe е да вдъхнови любителите на пътешествията да направят следващата крачка към нови приключения с грижа за природата и местните общности.

Животът е пътешествие. Да го изживеем в хармония с природата!

Сподели тази статия

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете търсена ключова дума и натиснете Enter

Количка

Нямате артикули в количката.