Памукът еко материал ли е?
/
/
Памукът еко материал ли е?

Памукът еко материал ли е?

Знаеш ли, че 20 000 литра вода са необходими за прозиводството на 1 килограм памук или по-конкретно – за направата на твоята памучна тениска, която носиш, докато четеш това?

Защо памукът не е еко материал и защо неговото отглеждане за комерсиални цели вреди толкова на природата? Ще се опитаме да ти отговорим накратко в няколко точки.

1. Условия за отглеждане на памука

 Памукът се нуждае от топъл климат с много слънце и редовни валежи. И ето тук се появява първият пробелм.

Естествената среда за отглеждане на разстението е в тропичен и субтропичен климат. Днес обаче то се отглежда като култура в над 80 държави, като близо 57% от тези терени се намират в зони с недостиг на вода. Това води до нуждата от изкуствено напояване, разрушаване на естественото течение на реките, засушаване и унищожаване на цели водни еко системи. Пример за това е Аралско море, което днес се е свило до само 10% от реалния си размер заради отглеждането на памук в района.

2. Употреба на вредни химикали

 Памукът се нуждае от защита от плевели и други вредни за реколтата болести. Съответно неговото култивиране е свързано с употребата на много силни торове, пестициди и инсектициди. Това води до замърсяване на почвите и унищожаване на техните екосистеми. Водите от своя страна отмиват вредните химикали, замърсявайки по пътя реки, езера и големи водни басейни.

3. Социално въздействие

Освен върху природата, култивирането на памук има своето отражение и върху живота на хора из цял свят. Приблизително 350 милиона хора са ангажирани в отглеждането на памук, като 90% от тях живеят в развиващи се държави. За съжаление, там рискът от експлоатация на детски труд е в пъти по-висок. В държави като Индия, Египет и Узбекистан са докладвани случаи на 5-годишни деца, които са принудени да работят в индустрията.

Какво можеш да направиш ти? Пазарувай отговорно и осъзнато. Избирай продукти от рециклирани материали, включително рециклиран текстил, като тези ТУК. Използвай ги многократно! И после отново ги рециклирай.

 

 

Сподели тази статия

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете търсена ключова дума и натиснете Enter

Количка

Нямате артикули в количката.