5 лесни начина да пътуваш с грижа за бъдещето на планетата
/
/
5 лесни начина да пътуваш с грижа за бъдещето на планетата

5 лесни начина да пътуваш с грижа за бъдещето на планетата

Устойчивият туризъм се базира на идеята, че човек може да пътува и да се наслаждава на чудесата по света, като оставя възможно най-малък негативен отпечатък след себе си върху природата и местните общности, с които се среща.

Да пътуваш отговорно, може да бъде много лесно, стига да следваш трите основни устойчиви принципа:

  • да се придържаш към добри екологични практики, като кажеш „НЕ” на пластмасата и ползваш продукти за многократна употреба, събираш боклука си разделно или дори пътуваш с нулев отпадък;
  • да уважаваш и пазиш културните и природни богатства, които се разкриват пред очите ти;
  • да подкрепяш местните общности, които топло те посрещат в дома си.

Как да пътуваш, следвайки тези принципи? Сега ще ти покажем няколко лесни начина, по които можеш да помогнеш на планетата по време на следващото си приключение.

1. Пътувай извън туристическия сезон и далеч от туристическия поток

Твоето положително въздействие може да започне още с избора ти дата и дестинация за следващото ти пътуване. Все повече места като Венеция или плажовете на Филипините страдат от огромния брой туристи, които се изсипват накуп, експлоатират културните и природните богатства и изтласкват местното население извън тях, понакога нанасяйки непоправими щети. На места като Брюж в Белгия или Мачу Пикчу в Перу вече съществуват ограничения на броя туристи, които ще бъдат допускани до забележителностите, за да успеят да овладеят влиянието на масите от посетители.

Следващият път избери алтернативна дестинация за своето пътуване, която привлича по-малък брой туристи. Гардове като Любляна могат да ти разкрият също толкова красиви гледки, богата култура и природни забележителнсти вблизост. Ако все пак искаш да посетиш някоя популярна дестинация, направи го извън сезона. Тогава ще можеш да подпомогнеш и местните общностина, които често имат финансови затруднения в този период.

2. Пътувай бавно

Самолетите са най-замърсяващото превозно средство, с което можеш да се придвижваш, затова е силно препоръчително да намалиш употребата им съзнателно. Ако по-често избераш дестинация, която се намира близо до теб, можеш да използваш алтернативни превозни средства като влаковете. В градовете можеш да ползваш градски транспорт или споделени услуги като електрически коли и трoтинетки, а сред природата – да караш колело или просто да се разхождаш. Освен че ще намалиш значително своя въглероден отпечатък, пътувайки бавно, ще имаш възможност да видиш много повече места и да им се насладиш за по-дълго време.

3. Избирай места за настаняване, които имат еко политики

Все повече хотели и къщи за настаняване също се обръщат към екологичния начин на живот и се стремят да поддържат политика, която им позволява да намалят негативното въздействие на своя бизнес и гости върху околната среда. Избирайки тях, можеш да насърчиш все повече места от бранша да следват тези добри практики.

4. Вземи си продукти за многократна употреба

Термос за вода, чаша за кафе, сламки за многократна употреба, прибори, дори кутии за храна – всичко това ще доведе до намаляване на употребата на пластмаса и на отпадъците ти по време на пътуването. Вземи си и торба за многократна употреба или раница, с която да пазаруваш, за да не ползваш найлонови торби. Тя заема изключително малко място и винаги ще ти свърши работа, ако се върнеш с повече багаж, отколкото си планирал.

Можеш да потърсиш още идеи в онлайн магазина Green Vibe. Нашите продукти с кауза са изработени от природосъобразни и рециклирани материали и с покупката им подкрепяш опазването на природата в България.

5. Инвестирай в местните общности

Купувай местни продукти, посещавай малки пазари и ателиета на независими занаятчии и артисти, избирай настаняване в по-малки населени места и в семейни къщи за гости. Има толкова много начини, по които може да подкрепиш местните общности – както икономически, така и социално. А най-хубавото е, че по този начин ще опознаеш истински тяхната култура, кулинария и традиции и ще си тръгнеш с прекрасни спомени и нови приятели.

Следи блога ни за още идеи как да започнеш своето еко пътешествие.

 

Сподели тази статия

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Въведете търсена ключова дума и натиснете Enter

Количка

Нямате артикули в количката.